Welke organismen gekloond?

In 1996 werd de eerste kloon van een volwassen dier geboren: schaap Dolly. Dolly ontstond uit een lege, onbevruchte eicel waaraan de kern van een uiercel van de genetische moeder was toegevoegd. Na Dolly zijn meer diersoorten succesvol gekloond. Het slagingspercentage is echter laag en vaak blijken klonen niet gezond te zijn en afwijkingen te vertonen.

In onderstaande tabel staan een aantal diersoorten en het jaar waarin ze voor het eerst gekloond zijn. De namen zijn van dieren die de eerste kloon in hun soort waren.

Diersoort Naam van eerste kloon Jaartal gekloond
Schaap Dolly 1996
Muis Cumulina 1997
Koe George en Charlie 1998
Geit Mira 1998
Rhesusaap Tetra 1999
Varkens Millie, Christa, Alexis, Carrel en Dotcom 2000
Kat Copycat 2001
Muilezel Idaho Gem 2003
Paard Prometea 2003
Rat Ralph 2003
Hond Snuppy 2005
Kameel Injaz 2009

Waarom klonen?

Het klonen van dieren wordt om uiteenlopende redenen gedaan. Bijvoorbeeld voor medische doeleinden; dieren die door een genetische aanpassing menselijke eiwitten aanmaken, worden gekloond voor massaproductie. Een ander voorbeeld is het klonen van bedreigde diersoorten om ze voor uitsterven te behoeden. Op dit gebied zijn nog maar weinig succesvolle resultaten geboekt. Van heel andere orde is het klonen van huisdieren; er zijn een paar gevallen bekend waarin huisdieren zijn gekloond om een gestorven huisdier te vervangen.