Welke organismen gekloond?

In 1996 werd de eerste kloon van een volwassen dier geboren: schaap Dolly. Dolly ontstond uit een lege, onbevruchte eicel waaraan de kern van een uiercel van de genetische moeder was toegevoegd. Na Dolly zijn meer diersoorten succesvol gekloond. Het slagingspercentage is echter laag en vaak blijken klonen niet gezond te zijn en afwijkingen te vertonen.

In onderstaande tabel staan een aantal diersoorten en het jaar waarin ze voor het eerst gekloond zijn. De namen zijn van dieren die de eerste kloon in hun soort waren.

DiersoortNaam van eerste kloonJaartal gekloond
SchaapDolly1996
MuisCumulina1997
KoeGeorge en Charlie1998
GeitMira1998
RhesusaapTetra1999
VarkensMillie, Christa, Alexis, Carrel en Dotcom2000
KatCopycat2001
MuilezelIdaho Gem2003
PaardPrometea2003
RatRalph2003
HondSnuppy2005
KameelInjaz2009

Waarom klonen?

Het klonen van dieren wordt om uiteenlopende redenen gedaan. Bijvoorbeeld voor medische doeleinden; dieren die door een genetische aanpassing menselijke eiwitten aanmaken, worden gekloond voor massaproductie. Een ander voorbeeld is het klonen van bedreigde diersoorten om ze voor uitsterven te behoeden. Op dit gebied zijn nog maar weinig succesvolle resultaten geboekt. Van heel andere orde is het klonen van huisdieren; er zijn een paar gevallen bekend waarin huisdieren zijn gekloond om een gestorven huisdier te vervangen.