Artikelen

DNA Eiwitten

DNA, eiwitsynthese en eiwitten

Deze samenvatting bevat onderdelen uit de  subdomeinen B1.1 ‘DNA’, B1.2  ‘Eiwitsynthese’, C1.1 ‘Genexpressie’, D1.1: Genregulatie en interactie met (a)biotische factoren, F1.1: ‘DNA’ en F1.2 ‘Mutatie’. Allen uit 2015. 

(meer…)

Biohacking met DNA

Biohacker Josiah Zayner staat op het punt om geschiedenis te schrijven. In november 2017 probeert hij voor het eerst om menselijk DNA in het lichaam aan te passen. Niet in een groot universitair medisch centrum of een hoog aangeschreven onderzoeksinstituut, maar in een gewoon simpel kamertje. Hij pas op zichzelf de veelbelovende gentherapie CRISPR-Cas9 toe. Slim of juist niet?
(meer…)

DNA – de basis van uiterlijk, gedrag, en eigenschappen

Een van de belangrijkste niet-zichtbare kenmerken van leven is cel-deling en cel vernieuwing. Het menselijk lichaam regelt ontzettend veel zaken in het lichaam zodat jij gezond blijft. Overal in je lichaam zitten cellen die ervoor zorgen voor groei, heling van wonden, opbouw van spieren enzovoort. In elke cel zit een kern die jouw DNA bevat. In de celkern bevinden zich chromosomen die weer bestaan uit genen en dat zijn stukjes DNA die informatie bevatten over een bepaalde eigenschap; bijvoorbeeld de kleur van je ogen.
(meer…)

Genen repareren

Met gentherapie proberen artsen aandoeningen te behandelen die door een defect gen worden veroorzaakt.

Sommige erfelijke aandoeningen worden veroorzaakt door een beschadiging aan één enkel gen. Als dat ene gen vervangen wordt door een goed exemplaar dan zou die ziekte genezen zijn. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn taaislijmziekte (een longaandoening) en sikkelcelanemie (een bloedziekte). De moeilijkheid van gentherapie, zoals het vervangen van kapotte genen wordt genoemd, is om de nieuwe genen in de celkernen van de cellen van patiënten te krijgen.
(meer…)

DNA geeft inzicht in de evolutie

Evolutie is iets waar we ons inmiddels al geruime tijd mee bezig houden. Al sinds Charles Darwin is het voor de meeste wetenschappers de meest logische verklaring over hoe de aarde is ontstaan en hoe wij ons als mensen hebben ontwikkeld en wellicht nog steeds ontwikkelen. Het lijkt er daarom ook op dat de kennis over DNA erg belangrijk is in de biologie. Daardoor krijgen we namelijk steeds betere en meer geloofwaardige inzichten in de wijze waarop de oermens zich heeft ontwikkeld. Maar hoe zit dat dan eigenlijk precies? Wat is evolutie eigenlijk en op welke wijze speelt DNA daar een belangrijke rol in?
(meer…)

Genetische aanleg, testosteron en seksualiteit

Wil je iets weten over impotentie en achtergronden wat betreft genetische aanleg en testosteron? In dit artikel gaan we in op seksualiteit in combinatie met genetische factoren. Zoals je weet heeft libido namelijk veel met jouw genetische aanleg te maken. Zo schijnen kale mannen bijvoorbeeld een hoger libido te hebben. Iets dat vooral samenhangt met het feit dat kaalheid een hogere testosteronspiegel aantoont. Het wordt soms van vader op zoon afgedragen. Naast genetische factoren spelen echter ook andere factoren een rol. Ontdek in dit artikel wat invloed heeft op jouw seksualiteit.
(meer…)

Diëten op basis van jouw bloedgroep of andere genetische factoren

Het bloedgroep dieet, je kent het misschien wel. Als je het artikel van drs. Oscar Helm over het bloedgroepdieet leest, valt het op dat de gedachte goed is: een dieet dat voor iedereen anders is, aangezien we niet allemaal hetzelfde zijn. Toch ligt het volgens Oscar Helm anders. Wat is het bloedgroepdieet? Wat zijn de voor- en nadelen van het bloedgroepdieet? In dit artikel krijg je daar een antwoord op.
(meer…)

slagen

Oefentoetsen & DNA Lesmateriaal

Voorheen stonden er op deze portal tientallen oefentoetsen / lesmateriaal en opdrachten. Deze opdrachten zijn in de loop van de tijd door verschillende instanties semi – overgenomen en zijn niet meer op deze portal te vinden. De volgende toetsen stonden oorspronkelijk op AllesoverDNA.nl:

 • Kanker & Kankeronderzoek – DGD1_Kanker_Kankeronderzoek_Havo.pdf
 • De Kliniek – DGD7_De_Kliniek.pdf
 • Naslagwerk 01 – DGD_Naslagwerk_01.pdf
 • Stamcel tot Tumor  – DGD4_Stamcel_tot_Tumor-VWO.pdf
 • Onderzoekbeurs – DGD6_Onderzoeksbeurs.pdf
 • Kanker & Kankeronderzoek VWO DGD1_Kanker_Kankeronderzoek-VWO.pdf
 • Protein Next Top Model Leerling – Protein_Next_Top_Model_Leerling.pdf
 • TinyCube – DGD_TinyCube.pdf
 • Ergelijkheid Examenvoorbereiding – /examenvoorbereiding/erfelijkheid.html
 • examenvoorbereiding/dna-onderzoek.html
 • /mens/volksziekten/genetische-oorzaak-voor-migraine-en-depressie.html
 • Oefentoetsen Cellen & Organellen – /oefentoetsen/cellen-en-organellen.html

Voorbeeld van een oude opgave:

En misschien vergeten wij er nog een paar. AllesoverDNA gaat vooral door als een databank met uniek uitleg over alle processen en terminologie rondom DNA.

Bronnen voor examenvoorbereiding DNA

Voor puur lesmateriaal en andere toetsen rondom DNA raden wij de volgende portals websites aan: 

 

 

Als tweelingbroers de lakens hebben gedeeld met dezelfde vrouw, is de echte vader dan nog te achterhalen?

Dat is een van de vragen die worden gesteld in de nieuwe interessante film die onlangs in de bioscopen is verschenen. De film L’amant double gaat over een vrouw die verliefd wordt op een tweelingbroer. Vervolgens wordt ze ook verliefd op de andere broer. Met beide duikt ze onder de lakens. Na enige tijd raakt ze zwanger. Maar de vraag is dan van wie het kind dan is. En een nog grotere vraag is dan misschien wel, kan je nog herleiden wie de vader dan is, als het dna zo dicht bij elkaar ligt. Dat zullen we ons in dit artikel hardop afvragen.
(meer…)

DNA en nieuwe technologie voorspellen wie je leuk vindt

Het DNA bevat allerlei informatie die je geerfd hebt van je voorouders. Het is onlangs nog gebruikt voor een grootschalig onderzoek naar de dader van een misdrijf maar er zijn veel toepassingen van het genetisch materiaal. Volgens een toename van wetenschappelijk bewijs bepalen de genen namelijk voor een groot deel op wie je valt en wie je aantrekkelijk vindt. Deze informatie kan door wetenschappers gebruikt worden om te voorspellen wie je leuk vindt en tot wie je je aangetrokken voelt.
(meer…)

Je eigen DNA thuis testen met iGene DNA-test

Let op: De Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN) heeft een zaak gemeld over iGene, bij de Inspectie Gezondheidszorg.  De klacht is ontstaan naar aanleiding van een foutieve uitkomst van de resultaten van iGene’s DNA test. iGene geeft zelf aan te kort te zijn geschoten in de voorlichting. Inspectie gezondheidszorg is momenteel bezig met het onderzoek en heeft nog geen uitspraak gedaan.
(meer…)