DNA Onderzoek is mogelijk om vast te stellen of je een erfelijke ziekte (geërfd) kunt hebben of eventueel door zou kunnen geven aan een ander.

DNA is essentieel voor het goed functioneren van menselijke cellen. In feite wordt DNA eigenlijk de blauwdruk of de basis genoemd die de informatie bevat die nodig is voor het coderen van de eiwitten en andere cel componenten. Het belang van DNA-testen kan worden begrepen vanuit onderzoek, medische en juridische perspectieven.

DNA Onderzoek bij Forensische wetenschap

Het resultaat van een DNA-test identificeert een individu op een unieke wijze. Als gevolg hiervan zijn er veel strafzaken die kunnen worden opgelost door DNA onderzoek. 

  • In eerste instantie krijgen forensische onderzoekers monsters van bloed, haar of weefsel. 
  • Op basis van die monsters kunnen laboranten de identiteit van de persoon die betrokken is bij het misdrijf verifiëren of vinden. 

Wanneer DNA Data gepresenteerd wordt in een rechtbank, wordt het resultaat van een DNA-test algemeen als een feit geaccepteerd.

DNA onderzoek in de landbouw

In de landbouw is het gebruik van DNA-testen ook belangrijk. Het wordt gebruikt als een hulpmiddel om belangrijke variëteiten van gewassen te wijzigen. De genetische modificatie van gewasvariëteiten wordt uitgevoerd om ze beter bestand te maken tegen ziekten en ook om de gewasopbrengsten te verhogen. Niet alleen dat, de plant groeit beter, produceert meer opbrengst of heeft een betere aangeboren weerstand tegen insecten, etc.

Ook zijn er andere toepassingen van DNA Onderzoek:

  • DNA Onderzoek op het vlak van erfelijke ziektes: Bijvoorbeeld omdat de huisarts denkt dat je een erfelijke ziekte kunt hebben. Of omdat een familielid een erfelijke ziekte blijkt te hebben.
  • DNA Onderzoek in Afkomst Testen
  • DNA Onderzoek in Vaderschapstesten