Een DNA afkomst test wordt uitgevoerd om te achterhalen waar jouw voorouders vandaan komen en vaak ook of er nog meer afstammelingen van deze voorouders zijn. Ofwel: heb je nog verre achterneven en -nichten waar je het bestaan niet vanaf weet?

Bekijk het overzicht met DNA afkomst test sites

Hoe werkt de DNA test?

DNA Afkomst Test Voorbeeld
DNA Afkomst Test Voorbeeld

Bij onderzoek naar afkomst wordt het geteste DNA materiaal te vergeleken met het DNA van grote groepen mensen. Mensen die bij elkaar in regio`s of landen wonen, hebben doorgaans in grotere mate gedeeld DNA met elkaar.

Op die manier kun je achterhalen of jouw DNA een match heeft met een groep mensen in een bepaald gebied. Als dat het geval is, betekent dit dat je een grote kans hebt dat jouw voorouders daar vandaan komen. Praktisch is het geteste materiaal veelal wangstrijkje.

Nabije voorouders

Omdat iedereen 50% van beide ouders erft, zal het kunnen voorkomen dat een voorouder uit Zuid Europa DNA materiaal heeft overgedragen waarvan uiteindelijk in een klein percentage in jouw DNA terug te vinden is.

Een DNA test zal dan kunnen aangeven dat er bijvoorbeeld voor 17% overeenkomstig DNA is gevonden met mensen uit de regio Iberisch Schiereiland. Deze resultaten worden door DNA test websites blootgelegd door middel van een zogenaamde autosomale test.

Verre voorouders

Met een Y-dna of mtDNA test, kan er nog verder worden teruggekeken. Deze testen kijken naar DNA dat je enkel van je vader of moeder erft, waardoor het niet zo snel verandert. Door naar dit DNA te kijken kun je overeenkomsten vinden met verre voorouders.

Dit gaat zo ver terug dat je kunt kijken naar de migratie routes die de eerste groepen mensen vanuit Afrika over de hele wereld hebben afgelegd. Deze groepen worden ingedeeld in Haplogroepen.

DNA afkomst Test websites

Aanbieders van DNA testen die zijn gericht op het achterhalen van etniciteit, zijn veelal Amerikaanse websites. We hebben de 5 bekendste partijen op een rij gezet met daarbij een korte omschrijving wat je kunt verwachten.

MyHeritage – Onderzoekt op basis van autosomale test. Database van ruim 1,6 miljoen profielen waardoor MyHeritage veel regio`s kan aanbieden. Ook mogelijkheid om gebruik te maken van stamboom software. Biedt ook matches aan met andere deelnemers van de DNA afkomst test. Werkt met een speekselmonster. My Hertiage Heeft een Nederlandstalige site & product.

Lees meer over MyHeritage Nederland

 

Naar MyHeritage

Ancestry.com – Onderzoekt op basis van autosomale test. Database van ruim 10 miljoen waardoor Ancestry DNA ruim 350 regio`s voor herkomst aanbiedt. Ook mogelijkheid om gebruik te maken van stamboom software. Biedt ook matches aan met andere deelnemers van de DNA afkomst test. Werkt met een wangstrijkje.

Lees meer over Ancestry Nederland

Naar Ancestry
23andMe – Onderzoekt op basis van autosomale test & Y-dna en mtDNA test (inclusief). Ze bieden daarnaast gezondheidsonderzoek en verschillende weetjes die ze kunnen achterhalen met de afkomst test. Database van ruim 5 miljoen profielen waardoor 23andMe veel regio`s kan aanbieden (150+). Heeft ook een match functie met andere deelnemers van de DNA afkomst test. Werkt met een speekselmonster.

Lees meer over 23andMe Nederland

Naar 23andme

Living DNA – Engelse partij die een autosomale, een Y-dna en mtDNA test aanbiedt. Living DNA onderscheidt ruim 80 regio`s, waarvan veel kleine regio`s in het Verenigd Koninkrijk. De databasegrootte is onbekend.

Lees meer over Living DNA Nederland

Naar LivingDNA

Family Tree DNA ofwel FTDNA – Onderzoekt op basis van autosomale test en biedt voor een meerprijs een Y-dna en mtDNA test. Deze partij gaat erg ver in hoe uitgebreid je jouw DNA materiaal kan laten testen. Als je fanatiek aan de slag wilt met afkomstonderzoek, is dit een grote pré. Database van ruim 1 miljoen. FTDNA biedt 24 regio`s voor herkomst. Biedt ook matches aan met andere deelnemers van de DNA afkomst test. Werkt met een wangstrijkje.

Lees meer over Family Tree Nederland

Naar FamilyTree

Voordelen DNA Test

 • Het geeft inzicht in afkomst en mogelijke risico’s
 • Je krijgt een duidelijk beeld van waar de DNA technologie toe in staat is
 • Het is mogelijk om levende verwanten te vinden
 • Je kan je eigen stamboom bouwen ( MyHeritage / Ancestry)
 • Je kan ook duizenden jaren terug kijken.
 • DNA testen zijn in sommige gevallen op dit moment zeer goed op het gebied van prijs

Nadelen DNA Test

 • Je kan er eventueel onrustig van worden.
 • Sommige DNA testen kunnen duur zijn.
 • Privacy blijft een issue, lees daarom voorwaarden goed door.
 • Er kunnen onverwachte resultaten uit komen.
 • Uitslag kan soms lang op zich wachten
 • DNA Testen maken enorm veel ontwikkeling door, ze worden steeds beter, bij afname nu kan het zo zijn dat je niet direct het beste product in handen hebt.

DNA Afkomst Test in de Praktijk

MyHeritage – Onderzoekt op basis van autosomale test. Database van ruim 1,6 miljoen profielen waardoor MyHeritage veel regio`s kan aanbieden. Ook mogelijkheid om gebruik te maken van stamboom software. Biedt ook matches aan met andere deelnemers van de DNA afkomst test. Werkt met een speekselmonster. My Hertiage Heeft een Nederlandstalige site & product.

Lees meer over MyHeritage Nederland

 

Naar MyHeritage