Het golgi-apparaat of golgi-systeem, een organel, is een stapel platte zakjes gevormd door een membraan. In het golgi-systeem worden eiwitten en vetten afkomstig uit het endoplasmatisch reticulum verder bewerkt, opgeslagen en getransporteerd. Het golgi-apparaat komt alleen voor in eukaryote cellen.

Cis- en transzijde Golgi Apparaat

Het golgi-systeem heeft een import- en een exportkant, die we respectievelijk de cis- en de transzijde noemen. De cis-zijde ontvangt transportblaasjes die zich hebben afgesnoerd van het endoplasmatisch reticulum. Die transportblaasjes versmelten met het membraan van het golgi-apparaat, waardoor de inhoud vrijkomt in het golgi-apparaat.

Na bewerking worden de stoffen aan de transzijde van het golgi-apparaat opnieuw ingepakt in transportblaasjes. Die blaasjes snoeren zich af en worden getransporteerd naar andere bestemmingen binnen en buiten de cel. Een cisterne is een blaasje in het golgiapparaat, gevormd door stapeltjes van op elkaar liggende membraanvormige zakjes en is ofwel een lysosoom ofwel een excretieblaasje. Een lysosoom is een cisterne die iets binnen in de cel gericht en doelgericht gaat vernietigen.

Golgi Apparaat, Bekijk onder het plaatje voor de omschrijvingen:

golgiapparaat-schematisch

 

 1. Kernmembraan
 2. Nucleaire porie
 3. Ruw endoplasmatisch reticulum (rER)
 4. Glad endoplasmatisch reticulum (sER)
 5. Ribosome gekoppeld aan RER
 6. macromoleculen
 7. Transportblaasjes
 8. Golgi-apparaat
 9. Cis-gezicht Golgi-apparaat
 10. Trans-zijde  Golgi-apparaat
 11. Cisterne Golgi-apparaat