Zonder celdeling geen kanker

Doelgroepen

Dit is module 3 van de lessenserie 'De Gemene Deler', die in totaal uit zeven modules bestaat. Klik hier voor het overzicht van de volledige lessenserie.

Inleiding

Celdeling is cruciaal voor het leven van organismen, en wordt dan ook heel nauwkeurig gereguleerd. Wanneer cellen abnormaal gaan delen, kan dit leiden tot de vorming van een tumor. Om het ontstaan van tumoren beter te begrijpen, is het erg belangrijk om het proces van celdeling volledig in kaart te brengen. Een onderzoeksgroep die hier mee bezig is, is de groep van Geert Kops,hoogleraar Moleculaire Tumorcelbiologie in Utrecht.

In deze module zijn de leerlingen promotiestudent in de onderzoeksgroep van Geert Kops. In de eerste opdracht van de module verdiepen de leerlingen zich in (de regulatie van) de celcyclus. In de tweede opdracht verdiepen de leerlingen zich in één van de onderzoeksvragen van de onderzoeksgroep en denken ze mee over de opzet van het onderzoek.

Leerdoelen

De eindtermen en additionele leerdoelen die in deze module aan bod komen zijn te vinden in de Docentenhandleiding van De Gemene Deler.

Praktische informatie

Aanbieder: De Praktijk, in samenwerking met UMC Utrecht en Cancer Genomics Netherlands. 

Duur: 2 - 3 lesuur, afhankelijk van de hoeveelheid huiswerk

Benodigdheden:

  • Moduleboekjes voor de leerlingen
  • H1 en H6 van het Naslagwerk voor de leerlingen
  • Computer met internetverbinding om het filmpje en de animaties bij opdracht 1 te laten zien.

Downloads

Het Naslagwerk en de docentenhandleiding van De Gemene Deler zijn te downloaden op de pagina van De Gemene Deler

Tags