Dat is een van de vragen die worden gesteld in de nieuwe interessante film die onlangs in de bioscopen is verschenen. De film L’amant double gaat over een vrouw die verliefd wordt op een tweelingbroer. Vervolgens wordt ze ook verliefd op de andere broer. Met beide duikt ze onder de lakens. Na enige tijd raakt ze zwanger. Maar de vraag is dan van wie het kind dan is. En een nog grotere vraag is dan misschien wel, kan je nog herleiden wie de vader dan is, als het dna zo dicht bij elkaar ligt. Dat zullen we ons in dit artikel hardop afvragen.

Is de tweeling de meester vervalser van de natuur?

De reden van de film komt voort uit de fascinatie van de regisseur François Ozon voor tweelingen. Hij noemt ze de meesterwerken van de natuur. Een meesterwerk die een perfecte replica krijgt. De natuur als  een ware meestervervalser. Deze vergelijking wordt door de regisseur ook in de film aangehaald door in tweelingen te laten passeren op de achtergrond in een scene die zich afspeelt in een museum.

L’amant double geeft geen echt antwoord op de vraag of een vaderschap te achterhalen is  Maar de vraag is zo interessant dat we zelf besloten of we konden uitzoeken of bijvoorbeeld een vaderschapstest antwoord kan geven op deze vraag? Hieronder lees je onze bevindingen.

De eerste belangrijke vraag:  is de tweeling eeneiig of twee eiig?

Want het verschil hierin was tot voorkort misschien wel de belangrijkste vraag bij het uitvoeren van een test. Voorheen kon een vaderschapstest alleen uitgevoerd worden bij twee eiige tweelingen. Eeneiige tweelingen komen namelijk voort uit een spermacel. Dit zorgt voor hun genetische identiekheid. Door deze gelijkheid was een vaderschapstest voorheen niet uit te voeren. Tot voor kort tenminste, want er is nu een nieuwe techniek in opkomst waardoor het scheiden van de dna waarde nog verder te bekijken is, en deze techniek heet DNA methylering. Hoe dat werkt leggen nu even in het kort uit.

DNA Methylering met HRMA: het antwoord op het uitlezen de eeneiige DNA

De  methylering-status kan worden vastgesteld met behulp van HRMA (High Resolution Melt Curve Analysis). Wat HRMA doet, is het DNA aan hoge temperaturen blootstellen totdat de waterstofbindingen breken, Hoe meer waterstofbindingen in het DNA aanwezig zijn, hoe hoger de temperatuur die nodig is om ze te breken. Als de ene DNA-sequentie sterker gemethyleerd is dan de andere, dan zal de temperatuur waarbij de waterstofbindingen in de twee monsters breken, verschillen. Met dit verschil is dan het verschil van de eeneiige tweeling vast te stellen.

Conclusie

Het achterhalen van de echte vader is het makkelijkste bij een twee eiige tweeling Hier hebben twee spermacellen twee eicellen bevrucht van dezelfde moeder. Door deze twee spermacellen zorgen wel voor een genetisch verschil waardoor de vader met een vaderschapstest makkelijk achterhalen is. Is het eeneiig dan moeten we een andere methode hanteren, namelijk die van de DNA Methylerin. Echter is deze vorm van onderzoek nog zeer pril en nog niet beschikbaar voor de gewone man. Maar het vraagstuk uit de film kan dus wel met een ja beantwoord worden!