Wil je iets weten over impotentie en achtergronden wat betreft genetische aanleg en testosteron? In dit artikel gaan we in op seksualiteit in combinatie met genetische factoren. Zoals je weet heeft libido namelijk veel met jouw genetische aanleg te maken. Zo schijnen kale mannen bijvoorbeeld een hoger libido te hebben. Iets dat vooral samenhangt met het feit dat kaalheid een hogere testosteronspiegel aantoont. Het wordt soms van vader op zoon afgedragen. Naast genetische factoren spelen echter ook andere factoren een rol. Ontdek in dit artikel wat invloed heeft op jouw seksualiteit.

Link tussen testosteron en kaalheid

Haaruitval komt al bij ongeveer 30% van dertigjarige mannen voor en zelfs bij 50% van de vijftigjarige mannen. De link tussen kaalheid en testosteron werd eigenlijk al in de jaren ‘40 gelegd. Naar aanleiding van een onderzoek naar gecastreerde mannen, werd gezien dat mannen die gecastreerd waren vaak nog over een volle bos met haar beschikte. Bij mannen die niet gecastreerd waren, was een groter percentage kaal.

Tegenwoordig is dit veel genuanceerder in beeld gebracht. Zo is onder andere aangetoond dat minder testosteron kan zorgen voor minder spiermassa, gevoelens van depressiviteit, minder zin in seks, hart- en vaatziekten en tal van andere lichamelijke klachten. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat een hogere testosteronspiegel zorgt voor meer kaalheid, hierin moet genuanceerd worden.

Ook genetische aanleg is een veroorzaker van kaalheid. Je kunt dit zowel van je vader als moeder erven. In combinatie met een hogere testosteronspiegel (die ook genetisch kan zijn aangelegd), kan dit voor kaalheid zorgen. Daarnaast is het zo dat kaalheid iets over de testosteronspiegel in het verleden zegt, niet over de testosteronspiegel op dit moment.

Niet-genetische factoren en seksualiteit

Naast testosteron zijn er meer triggers verantwoordelijk voor seksualiteit. Negatieve invloeden kunnen onder andere voor een lagere seksdrift volgen. Denk aan: roken, drinken, ongezond eten, weinig bewegen, stress, onvoldoende rust. Kun je een gezonde en gematigde leefstijl hanteren? Dan heeft dit als vanzelfsprekend een positief effect op jouw libido. Ook als je van nature een iets lagere testosteronspiegel hebt.

Libido

Wanneer het over het verhogen van het libido gaat, heeft men het al snel over allerlei soorten medicatie. Gelukkig is dit bij de meeste mannen niet direct noodzakelijk. Aanpassingen in de leefstijl hebben in veel gevallen zelfs een duurzamer effect. Dit heeft te maken met de manier waarop ons libido samenhangt met nog veel meer factoren.

Ook jouw psychische gesteldheid heeft een behoorlijke samenhang met het libido. De angst om te presteren, problemen in een relatie, depressiviteit en stress zijn onder andere belangrijke factoren die te maken hebben met een lager libido. Bij het verhogen van het libido is het belangrijk om ook hier iets aan te doen.

Lukt het om daarmee kleine verbeteringen te behalen? Zit je prettiger in je vel en leef je steeds iets gezonder? Dan zijn dit de kleine stapjes die het verschil gaan maken. Ook wordt daardoor op de lange duur meer dopamine aangemaakt en komt jouw seksleven in een positieve stroomversnelling terecht. Meer seks betekent namelijk meer dopamine en meer zin in seks.