Alles over DNA - De life sciences in het onderwijs

Alles over DNA

Wat is DNA? Wat zijn genen? Hoe zit een cel in elkaar? Hoe onderzoek je DNA? Celbiologie, moleculaire genetica en moderne biotechnologie worden steeds belangrijker, ook in de maatschappij en het onderwijs. De ontwikkelingen in de wetenschap gaan zo snel, dat de traditionele lesmethoden ze niet bij kunnen houden. AllesoverDNA.nl slaat een brug tussen de wetenschap en het voortgezet onderwijs. De website biedt een heldere uitleg van kernbegrippen uit het onderwijscurriculum, maar ook van de modernste onderzoekstechnieken. Daarnaast biedt AllesoverDNA.nl achtergrondinfomatie bij de begrippen en lesmodules waarmee leerlingen kennismaken met het moderne DNA-onderzoek. AllesoverDNA.nl brengt de life sciences in de klas!

Voor wie?

AllesoverDNA.nl is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo en hun docenten. Leerlingen kunnen de website gebruiken bij het maken van opdrachten of werkstukken en het leren van toetsen of examens. Docenten kunnen actueel achtergrondmateriaal vinden bij hun lessen of kant-en-klare lesmodules downloaden. 

Multimedia

AllesoverDNA.nl is geschikt om te bekijken op PC’s, tablets en smartphones. De website past zich automatisch aan het apparaat en de schermgrootte aan. Door het gebruik van animaties is de site ook uitermate geschikt voor klassikaal vertoon via een beamer of smartboard. 

Dyslexie

De tekst van AllesoverDNA.nl kan getoond worden in het lettertype ‘Dyslexie’. Onderzoek heeft aangetoond dat dyslectici gemiddeld minder leesfouten maken bij het lezen van tekst in dit lettertype. Meer informatie over dit lettertype is te vinden op de site van de ontwerper Christian Boer: www.studiostudio.nl.  

Initiatiefnemers

Het Erfocentrum, gevestigd in Amersfoort, beheert sinds 1 januari 2014 AllesoverDNA.nl. De site is ontwikkeld en van 2005 t/m 2013 beheerd door CSG Centre for Society and the Life Sciences.

Bronnen

De redactie van AllesoverDNA.nl heeft deze website ontwikkeld in nauwe samenwerking met De Praktijk en internetbureau ROQUIN. Daarnaast werkt de redactie samen met Bioplek en Kennislink. De inhoud van deze website wordt regelmatig herzien.  

Contact

Marloes Brouns - van Engelen
Erfocentrum
Stationsplein 139, 3818 LE Amersfoort
Telefoon: 033 303 2111
info@verwijder-dit.allesoverdna.nl 

Hoe gebruik ik deze site?

Alle pagina’s van AllesoverDNA.nl zijn door inhoudelijke tags met elkaar verbonden. Typ het onderwerp waar je iets over wilt weten in het zoekveld en je krijgt een overzicht van alle pagina’s die mogelijk interessant voor je zijn. Als je zoekt op tag zie je alle pagina's waar die tag aan gekoppeld is. Zoek je in de volledige tekst, dan krijg je alle pagina's waar die tekst voorkomt. Selecteer je een doelgroep, dan krijg je alleen resultaten die bij die doelgroep horen. Zonder selectie zoek je op alle doelgroepen. Elke pagina verwijst onderaan naar pagina’s binnen de site met verwante inhoud, op basis van de tags. 
De site is opgedeeld in vijf categorieën: Woordenboek, Achtergrondinfo, Oefentoetsen, Lesmateriaal en Examenvoorbereiding. Rechtsboven de pagina kun je selecteren of je een leerling of docent bent. Leerlingen zien resultaten uit het woordenboek, achtergrondinfo, oefentoetsen en examenvoorbereiding. Docenten zien lesmaterialen in plaats van oefentoetsen in hun zoekresultaten. 

Woordenboek

In het woordenboek staan alle relevante begrippen van celbiologie, erfelijkheid, (moleculaire) genetica en biotechnologie uitgelegd. Elke uitleg bevat een afbeelding of animatie waarmee je de uitleg nog beter kunt begrijpen. Daarnaast verwijst minstens één link naar meer informatie op andere sites. 

Achtergrondinfo

Dit onderdeel bevat populairwetenschappelijke artikelen en nieuws over actueel wetenschappelijk onderzoek. Hiermee kun je meer te weten komen over een bepaald onderwerp. 

Lesmateriaal

Het lesmateriaal op AllesoverDNA.nl bestaat uit inhoudelijk en didactisch geteste modules die zonder kosten te downloaden zijn. Als AllesoverDNA.nl niet zelf de beschikking heeft over het gewenste lesmateriaal, verwijst de site naar de aanbieder. 
Voor docenten: om docentenhandleidingen te kunnen downloaden, moet u als docent geregistreerd zijn. Hebt u een lesmodule die u graag wilt aanbieden op AllesoverDNA.nl? Neemt u dan contact op met de beheerder via info@verwijder-dit.allesoverdna.nl. 

Oefentoetsen en examenvoorbereiding

Met deze onderdelen kun je je optimaal voorbereiden op een toets, schoolexamen of het centraal examen. Met de oefentoetsen test je je kennis over een bepaald onderwerp. Als je het onderwerp nog niet helemaal beheerst, verwijst de feedback op je antwoorden naar de juiste uitleg. 

De examenvoorbereiding gaat een stapje verder. Met de samenvattingen van de examenstof kun je je examen leren. Als je een begrip niet helemaal begrijpt of even vergeten bent wat een woord ook alweer betekent, klik je erop om naar de uitgebreide uitleg in het woordenboek te gaan. Onder ‘Examenvragen’ vindt je oude examenopgaven die je op deze site kunt invullen. Door je antwoorden te verzenden krijg je direct feedback en weet je snel of je klaar bent voor het examen.