Zonder eiwitinteracties kom je nergens

Doelgroepen

Dit is module 5 van de lessenserie 'De Gemene Deler', die in totaal uit zeven modules bestaat. Klik hier voor het overzicht van de volledige lessenserie.

Inleiding

In deze module staan interacties tussen eiwitten centraal. De leerlingen leren dat celactiviteiten tot stand komen doordat eiwitten met elkaar interacteren. Ook leren ze dat eiwitten nodig zijn om weer nieuwe eiwitten te maken. In de eerste opdracht maken de leerlingen kennis met de onderzoeken van drie verschillende onderzoeksgroepen. In de tweede opdracht leren de leerlingen dat signaleringsroutes kunnen ontstaan door interacties van eiwitten met elkaar. Dit wordt gedaan in de context van de regulatie van de genexpressie. In de derde opdracht passen de leerlingen de opgedane kennis toe. Ze kijken specifiek welke eiwitinteracties een rol spelen in het onderzoek van één van de drie onderzoeksgroepen uit de eerste opdracht.

Leerdoelen

De eindtermen en additionele leerdoelen die in deze module aan bod komen zijn te vinden in de Docentenhandleiding van De Gemene Deler.

Praktische informatie

Aanbieder: De Praktijk, in samenwerking met UMC Utrecht en Cancer Genomics Netherlands.

Duur: 3 lesuur

Benodigdheden:  

  • Moduleboekjes voor de leerlingen
  • Naslagwerk (paragraaf 3.3 en H4) voor de leerlingen
  • Computer met internetverbinding om het filmpje bij opdracht 1 te tonen.

Downloads

Het Naslagwerk en de docentenhandleiding van De Gemene Deler zijn te downloaden op de pagina van De Gemene Deler

Tags