De Strijd tegen Kanker

Doelgroepen

Inleiding

In laboratoria in heel Nederland doen topwetenschappers baanbrekend onderzoek naar een medicijn tegen kanker. Wie zijn ze, wat is hun idee voor een geneesmiddel en natuurlijk, hoe ver zijn ze al met het maken ervan?

De Strijd tegen Kanker toont een portret van tien van deze wetenschappers in een interactief, digitaal boek. In tien interviews krijgt de lezer een goed beeld van hoe kanker zicht ontwikkelt. Elke tumor heeft tien kenmerken die in meer of mindere mate bepalend zijn voor het ziekteverloop. Elk kenmerk biedt daarom een mogelijkheid voor een geneesmiddel dat tegen alle tumoren kan werken. In de wetenschap zijn dit de tien kenmerken van kanker. Ingewikkelde begrippen worden extra uitgelegd in de vorm van beeld, video en infographics. De Strijd tegen Kanker gaat over Nederlands toponderzoek, maar is vooral een interactieve en multimediale reis door de cel en al haar eigenaardigheden.

Het boek is geschreven door Kennislink, in samenwerking met AllesoverDNA.nl, Stichting Biowetenschappen & Maatschappij en De Praktijk. De Praktijk ontwikkelde twee lesmodules bij De Strijd tegen Kanker. Dit verdiepende lesmateriaal voor bovenbouw havo/vwo gaat over kankeronderzoek, en de toepassingen daarvan in de diagnostiek en behandeling van kanker. Het lesmateriaal bestaat uit twee modules, van 2-4 lesuren in totaal.

Leerdoelen

Leerlingen leren: 

  • informatie extraheren uit verschillende bronnen;
  • de gevonden informatie te gebruiken om gestelde vragen te beantwoorden;
  • een motivatiebrief te schrijven met de lay-out van een zakelijke brief;
  • zichzelf kort en bondig te presenteren gedurende een elevator pitch;
  • inhoudelijk over de celcyclus, celcycluscontrolepunten, chromosoomsegregatie tijdens de mitose, signaleringsroutes, RNA-interferentie, DNA-sequencen en eigenschappen van kankercellen.

Praktische informatie

Aanbieder: De Praktijk

Te gebruiken bij: Biologie

Vereiste voorkennis: geen

Duur: 2 lesuren per module (mogelijk met huiswerk)

Benodigdheden

Downloads

De docentenhandleiding is alleen toegankelijk voor docenten en TOA's. Als u de docentenhandleiding wilt downloaden, vul dan hieronder uw e-mailadres in. Dit is ter controle. Is uw e-mailadres bij ons bekend, dan worden de geselecteerde bestanden naar uw inbox verstuurd. 

  BestandsnaamGrootte
pdf De_Strijd_tegen_Kanker_H1_Docent.pdf
(164 K)
pdf De_Strijd_tegen_Kanker_H2_Docent.pdf
(160 K)
Verplicht

Tags