Een van de belangrijkste niet-zichtbare kenmerken van leven is cel-deling en cel vernieuwing. Het menselijk lichaam regelt ontzettend veel zaken in het lichaam zodat jij gezond blijft. Overal in je lichaam zitten cellen die ervoor zorgen voor groei, heling van wonden, opbouw van spieren enzovoort. In elke cel zit een kern die jouw DNA bevat. In de celkern bevinden zich chromosomen die weer bestaan uit genen en dat zijn stukjes DNA die informatie bevatten over een bepaalde eigenschap; bijvoorbeeld de kleur van je ogen.

Wat is DNA?

Het menselijk lichaam bevat zo’n 100.000.000.000.000 cellen (100 duizend miljard). Veel cellen werken samen en vormen een weefsel, maar veel cellen hebben een individuele functie. Hoe weet zo’n cel nou welke functie hij heeft? Dat heeft te maken met je DNA en gen-expressie.

DNA is de afkorting voor Desoxyribonucleïnezuur. Als men het heeft over DNA, dan gaat het over de drager van alle erfelijke informatie die een mens, dier of organisme uniek maken. Als je DNA opzoekt op Google, dan vind je al snel afbeeldingen van de dubbele helix. Dit zijn de wenteltrappen die de erfelijke informatie bevatten.

Het DNA bevat dus de informatie over je uiterlijk, maar ook over je innerlijk zoals persoonlijke eigenschappen en bepaalde talenten. Deze heb je geerfd van je biologische ouders; 50% van je vader en 50% van je moeder. Misschien heb je de neus van je moeder, maar de ogen van je vader en sommige karaktertrekjes zullen meer overeenkomen met je moeder, maar andere eigenschappen weer meer met je vader. Naast het erven van eigenschappen is er natuurlijk ook je omgeving die invloed heeft op wat voor eigenschappen er in jou naar voren komen. Dit gaat over de bekende nature (genen van je ouders) vs. Nurture (omgeving en invloeden van buitenaf) stelling die zegt dat menselijk gedrag een mix is van natuur en omgeving.

Meer inzichten door een DNA test

Steeds meer mensen laten tegenwoordig een DNA test doen om meer inzicht te krijgen in de risico’s op bepaalde ziekten. Wetenschappers krijgen een steeds beter beeld van welke genen verantwoordelijk zijn voor het krijgen van altzheimer, dementie, kanker en andere dodelijke ziekten. Door een DNA test te doen, kun je voordat je zo’n ziekte hebt, inzicht krijgen in welk risico je loopt op het krijgen van zo’n ziekte. Als je erachter komt dat je een verhoogt risico hebt op een spierziekte, dan kun je jouw huidige levensstijl en voedingspatroon aanpassen zodat je de kans op het krijgen van die ziekte verkleint. Probeer dan zo gezond mogelijk te leven, pas je leegpatroon aan en neem waar nodig wat extra supplementen.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat zo’n DNA test, geen zekerheden biedt!

De uitslag van zo’n test zegt dus niet “jij krijgt huidkanker”, maar het zegt eerder iets in de trant van “het risico op het krijgen van huidkanker is 1.2 keer zo hoog als het gemiddelde”. De Nederlandse overheid raadt dit soort testen niet af of aan, maar het is in ieder geval zo dat er nog redelijk wat onzekerheden aan dit soort testen zitten. Als je via zo’n test leert dat je een bepaald gen hebt, dan kan het zo zijn dat wetenschappers over 2 jaar een associatie vinden tussen dat gen en een andere ernstige ziekte. Je kunt je afvragen of je dat wel zou willen weten.

Ethische vragen

Er zitten ook een aantal ethische haken en ogen aan genetische testen. Denk bijvoorbeeld aan het bedrijf dat de genetische test doet. Wat gebeurt er met jouw DNA, waar wordt het opgeslagen, wat zijn de gevolgen als jouw DNA op straat komt te ligggen door een hack of wat gebeurt er met jouw DNA als het in de verkeerde handen komt? Kortom er zitten ook veel risico’s aan zo’n DNA test.